Contribuție de Kevin J Jenson, MS, BS
Să ne uităm la câteva cifre: corpul uman are aproximativ 37 de trilioane de celule, fiecare dintre acestea având un cod genetic ADN care are o lungime de peste 3 miliarde de perechi de nucleotide. Acest cod ADN conține aproximativ 20.000 de gene, iar aceste gene conțin codul pentru aproximativ 90.000 de proteine unice. Aceste proteine îndeplinesc nenumărate funcții diferite în și în jurul celulelor. Numărul mare de celule, gene și proteine sunt comparate cu o multitudine de alte molecule care reglează și îndeplinesc funcții în celule, cum ar fi ARN-urile, peptidele și zaharurile. Dacă cineva pune vreodată la îndoială cât e de prețioasă viața, ar trebui să arunce o privire atentă asupra proceselor moleculare incredibile pe care chiar și una dintre celulele lor le întreprinde în fiecare secundă.
Pentru a înțelege cum funcționează o celulă, mai întâi trebuie să înțelegi cum sunt produse proteinele. Șablonul pentru proteine se găsește în acidul dezoxiribonucleic sau ADN. ADN-ul este codul întregii vieți. Codul ADN este transmis de la părinți la urmași. Conținute în secvența ADN sunt genele, care codifică acidul ribonucleic mesager sau ARNm. ARNm transmite mașinilor de producere a proteinelor secvența de aminoacizi necesară pentru a asambla o proteină. Aceste lanțuri lungi de aminoacizi formează proteine – “caii de lucru” ai celulei.
Există o mulțime de activități care au loc în fiecare celulă. Alimentele trebuie descompuse. Energia trebuie produsă. Aminoacizii, carbohidrații, hormonii, lipidele, steroizii, nucleotidele, vitaminele și mineralele trebuie produse, modificate sau metabolizate în alt mod. Celulele folosesc căi biochimice pentru a face acest lucru. O cale biochimică este pur și simplu un set de reacții chimice care trebuie să aibă loc în pas pentru a genera un anumit produs. Căile biochimice pot fi considerate ca fiind o mașină Rube Goldberg. O proteină stimulează o altă proteină să acționeze asupra unui set diferit de proteine și tot așa mai departe, creând un lanț de evenimente care duc la rezultatul dorit.
Deci, unde se potrivesc uleiurile esențiale în asta?
Uleiurile esențiale sunt active la nivelul celular al corpului nostru. Mai bine spus, uleiurile esențiale afectează biochimia celulelor noastre. Două dintre uleiurile mele
esențiale preferate sunt scoarța de scorțișoară și oregano. Principalii lor constituenți chimici sunt cinamaldehidă și carvacrol. Atunci când sunt luate intern, aceste uleiuri au o varietate de efecte benefice interesante asupra biochimiei celulare.* Voi ilustra doar două exemple.
1) Scoarța de scorțișoară. Colonul este o țintă principală pentru toxine. Într-un studiu preclinic publicat recent (mai 2015), s-a constatat că cinamaldehida alimentară activează răspunsul antioxidant reglat de Nrf2 în celulele colonului, care protejează celulele colonului împotriva efectelor oxidative și toxice.* Nrf2 este o proteină reglatoare a ADN-ului, iar activarea ei este studiată destul de amplu pentru capacitatea de a dezlănțui activitatea antioxidantă latentă în fiecare celulă. Fără un activator, această activitate antioxidantă endogenă (internă) puternică rămâne latentă în interiorul celulei.
2) Oregano. Nivelurile bine reglate de inflamație sunt esențiale pentru o sănătate bună. Inflamația este de fapt mediată de sistemul imunitar. Într-un studiu preclinic recent (iunie 2015), carvacrolul ingerat a scăzut nivelul particulelor cheie inflamatorii ale sistemului imunitar numite citokine.*Citokinele sunt proteine mici care acționează ca mesageri pentru sistemul imunitar. Un sistem imunitar aflat sub stres poate uneori să producă în exces citokine și alte molecule inflamatorii, ceea ce poate duce la efecte adverse în întregul organism. De exemplu, atunci când facem crize acute de exerciții intense, declanșăm un răspuns inflamator natural. Carvacrolul poate ajuta la sprijinirea răspunsului normal al sistemului imunitar al organismului la astfel de factori de stres.*
Acestea sunt doar două exemple ale numeroaselor mijloace prin care uleiurile esențiale afectează biochimia celulară. Având în vedere numărul mare de molecule care orchestrează viața celulară, este de înțeles faptul că uleiurile esențiale pot avea efecte atât de puternice asupra celulelor noastre.
* Aceste afirmații nu au fost evaluate de Food and Drug Administration. Acest produs nu este destinat să diagnosticheze, să trateze, să vindece sau să prevină vreo boală.