Somn: Lavandă și L-teanină

Potrivit expertului în somn de renume mondial Dr. Russell G. Foster, dacă ești o persoană obișnuită, 36% din viața ta va fi petrecută dormind. Pe baza timpului și a influenței directe asupra sănătății, somnul poate fi cea mai mare componentă a bunăstării generale, dar dintre toate comportamentele unui stil de viață sănătos, acesta a primit în mod tradițional cea mai mică atenție. Odată cu cercetările moderne, a venit o înțelegere sporită a ceea ce se întâmplă când dormim și importanța acestuia, împreună cu noi metode de abordare a acestei probleme omniprezente.

În timpul perioadei lungi de odihnă, parcurgem patru etape ale somnului fără mișcări oculare rapide (NREM), urmate de o singură etapă a somnului cu mișcări rapide ale ochilor (REM). În timpul ciclurilor NREM, corpul tău lucrează din greu pentru a restabili celulele; construirea și reconstrucția țesutului muscular; lucrul asupra sănătății organelor, oaselor și sistemului imunitar; și transferul de informații către cortexul cerebral pentru a forma noi conexiuni și amintiri. Etapa REM care urmează se concentrează pe restaurarea mentală: sortarea memoriei și crearea spațiului în creier pentru următorul val de noi conexiuni. În timp ce National Institutes of Health sugerează că adultul mediu doarme mai puțin de 7 ore pe noapte, sunt necesare 7,5-9 ore pentru a parcurge complet ciclurile NREM-REM și pentru a îți restabili în mod eficient corpul și mintea. Odată cu oboseala zilnică acumulată, privarea de somn are un impact negativ asupra funcției sistemului imunitar, inhibând capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecțiilor. Lipsa somnului îți pune sistemul endocrin pe un roller coaster, influențând negativ semnele vitale, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge, crescând riscul pentru nenumărate afecțiuni de sănătate. Poate chiar să crească foamea și să scadă satisfacția alimentară. Somnul are efecte directe asupra bunei funcții a tuturor sistemelor corpului tău și intrarea într-un ciclu perpetuu de somn perturbat are consecințe reale asupra sănătății.

Un mare ajutor pentru somn se găsește în substanța despre care se crede că este sămânța aromoterapiei moderne. Lavanda este un ulei esențial foarte cercetat. În cea mai mare parte, acest studiu științific implică proprietățile calmante și relaxante ale lavandei atunci când sunt utilizate local și mai ales aromatic. Numeroase studii, care implică mai multe grupuri de participanți, au arătat că aromaterapia cu ulei esențial de lavandă ca un plus la rutina de culcare poate îmbunătăți durata și satisfacția somnului, scăzând în același timp trezirea nocturnă și nivelul general de oboseală. Un studiu recent a constatat că dezvoltarea unei rutine de inhalare a lavandei înainte de culcare poate avea chiar un efect de

reechilibrare cu acțiune prelungită asupra ciclului de somn. Ceea ce este mai puțin cunoscută este amploarea proprietăților de susținere a somnului conferite de uleiul esențial de lavandă atunci când este administrat intern. Cercetările clinice și experimentale au arătat că uleiul esențial de lavandă ingerat pe cale orală poate ajuta atât la pregătirea pentru somn, cât și la îmbunătățirea nivelului de energie în stare de veghe. Deși mecanismul acestor beneficii nu este pe deplin înțeles, se crede că acesta se datorează cel puțin parțial capacității lavandei de a influența activitatea neurotransmițătorilor și de a avea un efect general de calmare asupra sistemului nervos.

Ca și Uleiul esențial de lavandă, L-teanina poate fi găsită într-o substanță care are literalmente mii de ani de utilizare pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate. Omologul aminoacizilor L-glutamat și L-glutamină, L-teanina este un component al ceaiului verde. Deși ceaiul verde poate fi foarte bogat în cofeină, nu pare să aibă un efect stimulant, iar cercetările încep să demonstreze că acest lucru se poate datora L-teaninei. În timp ce majoritatea cercetărilor actuale se învârt în jurul efectelor „liniștitoare” și de inhibare stimulatoare atunci când sunt combinate cu cofeină, cercetările privind beneficiile l-teaninei de promovare a somnului sunt în creștere. În studiile clinice, L-teanina a demonstrat capacitatea de a ajuta subiecții să rămână adormiți și să obțină un somn de mai bună calitate. S-a demonstrat că utilizarea L-teaninei îmbunătățește atât eficiența somnului, cât și latența somnului. Deși mecanismele care îi stau la bază nu sunt încă pe deplin înțelese, se crede că beneficiile legate de somn ale consumului de L-teanină se datorează capacității sale de a stabiliza concentrația glutamatergică și de a modifica nivelurile de serotonină și cele ale altor neurotransmițători din creier. La fel ca și uleiul esențial de lavandă, atunci când este consumată, L-teanina influențează activitatea neurotransmițătorilor pentru a încuraja dezvoltarea unui ritual mai bun al somnului și o odihnă mai eficientă.

doTERRA SerenityTM Capsule moi complexe odihnitoare combină Lavanda și L- teanina cu alte extracte botanice care favorizează somnul. Completarea ritualului tău normal de culcare cu Serenity Softgels poate fi suportul nutrițional de care ai nevoie pentru un somn eficient și o bunăstare optimă.

*Aceste afirmații nu au fost evaluate de Food and Drug Administration. Acest produs nu este destinat să diagnosticheze, să trateze, să vindece sau să prevină vreo boală.

Recomandări