Mentă, floare de portocal dulce și exerciții fizice

Când te gândești la produsele naturale pentru exerciții fizice, poate că primul ulei esențial care îți vine în minte este menta. Fiind o sursă bogată de mentol, menta oferă un spectru larg de beneficii pentru toată lumea, de la începătorii care merg la sală până la atletul extrem de competitiv. Cu toate acestea, nu este singurul ulei esențial care ar trebui să fie în geanta de sport. Conform cercetărilor clinice, uleiul esențial de mentă și de floare de portocal dulce te pot ajuta, de asemenea, să îți susții obiectivele atletice.

Ce este spirometria?

Cel mai frecvent test al funcției pulmonare – spirometria – măsoară cantitatea și viteza aerului inhalat și expirat de o persoană. Un examen de spirometrie constă în respirația într-un aparat cunoscut sub numele de spirometru. Un spirometru evaluează în general două elemente ale funcției pulmonare: volumul expirator forțat (FEV1) și capacitatea vitală forțată (FVC). FEV1 este cantitatea maximă de aer pe care cineva o poate expira într-o secundă, în timp ce FVC este cantitatea maximă de aer pe care o poate expira după o respirație profundă. Obstrucția pulmonară reduce capacitatea unei persoane de a sufla rapid aerul. Numerele totale și raportul dintre FEV1 și FVC sunt utilizate pentru a evalua funcția pulmonară.

Studiul

Încercând să determine efectele prin inhalare ale uleiurilor esențiale de mentă și de flori de portocal dulce asupra performanței atletice și a funcției pulmonare, cercetătorii au efectuat un studiu cvasi-experimental, necontrolat, de tip – „înainte și după”. Ei au recrutat 20 de studenți, toți studiind educație fizică și cu o sănătate generală bună, împărțind participanții în două grupuri: unul care inhalează mentă nebulizată și celălalt care inhalează ulei de floare de portocal dulce. Participanții au inhalat ulei esențial nebulizat (conversia unei substanțe într-o ceață) și soluție salină timp de cinci minute înainte de un test de alergare de 1.500 de metri. Au fost efectuate evaluări ale funcției pulmonare cu un spirometru înainte și după inhalarea amestecului de ulei esențial și a soluției saline. Datele colectate au inclus rezultatele spirometriei și timpul de rulare.

Rezultatele

Analiza datelor a arătat îmbunătățiri semnificative ale performanței celor ce au utilizat uleiurile esențiale; la grupul de mentă, rezultatele spirometriei post- inhalare au arătat o îmbunătățire (în medie) de la 50% la 60%. Îmbunătățirea grupului ce au primit uleiul de flori de portocal dulce a fost și mai semnificativă, crescând de la 40% la 70%. Ambele grupuri au înregistrat, de asemenea, o reducere medie a timpului de rulare. Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea pe termen scurt a funcției pulmonare după nebulizarea uleiului esențial a fost cauza îmbunătățirii performanței de alergare a participanților.

Cercetările anterioare s-au concentrat aproape exclusiv pe uleiul esențial de mentă. Alte studii au arătat o performanță îmbunătățită la alergare (în diferite condiții), o scădere a oboselii la ciclism și o scădere a efortului perceput în timpul exercițiilor intense. Sunt necesare cercetări ulterioare pentru a valida datele din cauza dimensiunii reduse a eșantionului și a lipsei de control, dar aceste dovezi clinice sugerează că menta și floarea de portocal dulce pot aduce beneficii și sportivilor.

Recomandări