Contribuție de Damian Rodriguez, DHSc, MS
Rezumat
Cercetări recente sugerează că exercițiile fizice intense pot duce la niveluri ale enzimelor hepatice mult peste limitele normale de referință; atât imediat (pentru mai mult de o săptămână) cât și (într-o măsură mai mică) pe termen lung. Consultă- te cu medicul tău privind regimul de exerciții fizice și ia în considerare o pauză de la antrenament dacă știi că vei fi supus în curând unui test de sânge metabolic.
Introducere
Ca și componentă a consultului tău anual, fie că ai o sănătate perfectă sau ai o afecțiune cronică, medicul tău îți poate sugera să soliciți un panou metabolic complet. După o extragere rapidă de sânge, acesta va fi transportat la un laborator unde va fi testat pentru diferiți markeri ai reglării glicemiei, echilibrului electrolitic și lichidian și funcționarea organelor vitale (inclusiv ficatul). Deși alanin aminotransferaza (ALT), aspartat aminotransferaza (AST) și gama- glutamiltransferaza (GGT) ar putea să nu însemne mare lucru pentru tine, ele înseamnă foarte mult pentru sănătatea ta generală, deoarece oferă medicului tău date importante de care are nevoie pentru a evalua funcționarea organelor tale vitale — o piesă crucială a puzzle-ului sănătății tale. Dar ele sunt doar o piesă din acel puzzle, iar puzzle-ul fiecărui individ este unic.
În mod interesant, cercetări recente sugerează că un mod de viață, în cadrul căruia e promovat intens un ritm alert de antrenamente de intensitate ridicată, poate genera anumiți biomarkeri care sugerează o activitate anormală a ficatului.
Ficatul
Găzduit pe partea dreaptă a abdomenului, ficatul brun-roșcat este unul dintre organele noastre vitale. Ficatul lucrează împreună cu vezica biliară, pancreasul și intestinele pentru a digera, absorbi și procesa alimentele, rolul său principal fiind de filtrare și curățare a sângelui care vine din tractul digestiv înainte de a-l circula în restul corpului. Ficatul influențează, de asemenea, în mod semnificativ – managementul greutății, fitness-ul și performanța atletică, deoarece ajută la transformarea carbohidraților ingerați în energie stocată (glicogen), la
transformarea energiei stocate în energie utilizabilă (glucoză), la descompunerea grăsimilor astfel încât să poată fi folosite pe post de combustibil și joacă un rol în producția de hormoni.
Pe scurt, dacă obiectivele tale includ un corp slab și atletic, un ficat care funcționează corect este esențial. Cel mai simplu și cel mai puțin invaziv mod de a determina starea de sănătate a ficatului tău este prin intermediul nivelurilor serice ale enzimelor hepatice specifice. Enzimele sunt catalizatori. Existența lor în corpul nostru ajută la accelerarea reacțiilor chimice, contribuind la procesele biologice de la digestie la metabolism.
Când se investighează funcția hepatică, panourile metabolice măsoară în mod convențional nivelurile serice din sânge a trei enzime specifice: ALT, AST și GGT.
ALT și AST
ALT și AST sunt enzime hepatice care joacă un rol în conversia aminoacizilor. Găsită în principal în ficat, ALT este eliberată în sânge ca răspuns la leziuni sau inflamații. Ficatul conține concentrații mari de AST, dar cantități mai mici sunt prezente și în inimă, rinichi, creier și chiar în țesutul muscular. Nivelurile ridicate de ALT semnifică în mod direct leziuni ale ficatului, în timp ce originea nivelurilor crescute de AST este mai dificil de identificat. Cercetările sugerează că nivelurile ambelor enzime se poate dubla cu mult după un antrenament intens și rămân crescute timp de peste o săptămână. Un alt studiu care a implicat 60 de jucători de fotbal la nivel de colegiu a arătat că nivelurile de ALT au fost semnificativ crescute (comparativ cu nivelurile de dinaintea antrenamentului) din cauza unui singur antrenament de intensitate ridicată, deși nu a existat nicio afectare reală a celulelor hepatice. Mai mult, un caz a raportat un bărbat altfel sănătos al cărui panou metabolic a prezentat niveluri de ALT și AST aproape duble față de pragurile normale acceptate în timp ce întreprindea un nou program de exerciții fizice, dar o biopsie hepatică și FibroScan® nu au determinat nicio afectare hepatică, iar nivelurile enzimelor s-au normalizat după recuperarea completă în urma antrenamentului. Este puțin probabil ca exercițiile intense să ducă la creșterea nivelurilor de ALT și AST la mai mult de două ori peste pragul superior al intervalelor de referință.
GGT
Concentrat predominant în ficat, dar găsit și în celelalte organe ale tubului digestiv, GGT este o enzimă de transport. Ajută la transferul altor molecule în organism, ajutând ficatul să filtreze toxinele și să metabolizeze medicamentele. Nivelurile crescute de GGT în sânge indică de obicei un ficat care nu funcționează eficient și care are dificultăți în filtrarea eventualelor substanțe străine toxice. Spre deosebire de ALT și AST, GGT nu se găsește în țesutul muscular, astfel încât nivelurile crescute sunt rareori cauzate de leziuni musculare. Acest lucru face ca GGT să fie
un indicator mai direct al sănătății ficatului. În timp ce amploarea cercetărilor sugerează că GGT nu este la fel de probabil să crească imediat din cauza leziunilor musculare induse de efort ca alte enzime hepatice, s-au observat totuși situații în care nivelul lor a crescut ca urmare a unui efort fizic intens fără să fie vreo afectare hepatică. Deși, în general, nivelurile de GGT nu sunt influențate semnificativ de exerciții fizice, ele pot varia cu peste 15% de la o zi la alta, pe baza mai multor factori. Dacă valorile tale depășesc valorile de referință, ia în considerare să faci pauză de la antrenamente timp de o săptămână și retestează-te.
Alături de ALT, AST și GGT, un panou metabolic cuprinzător poate include, de asemenea, evaluări ale nivelurilor serice ale fosfatazei alcaline (ALP), azotului ureic din sânge (BUN), creatininei, creatinkinazei, feritinei și altor enzime care sunt biomarkeri convenționali ai sănătății ficatului și a tractului digestiv în general. Cercetările sugerează că toți biomarkerii menționați mai sus pot fi influențați de exerciții fizice intense. Dacă ai făcut un antrenament intens în ultima săptămână, mai mult ca sigur vei avea rezultate anormale ale testelor de sânge. Dacă ridicarea lucrurilor grele și împingerea ritmului cardiac la maxim fac parte din stilul tău de viață, este aproape inevitabil ca nivelurile enzimelor tale hepatice să fie crescute cronic, dar aceasta nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare.
Concluzie
Realitatea este că exercițiile fizice îți schimbă corpul din interior spre exterior, iar intervalele de referință ale panoului metabolic sunt concepute avându-se în vedere o persoană obișnuită. Când întreprinzi un nou program de exerciții (de intensitate mare) sau îți modifici dieta obișnuită, mai ales dacă incluzi un aport crescut de proteine, este important să monitorizezi sănătatea ficatului. Dar fii, de asemenea, conștient de faptul că un panou metabolic poate să nu ofere o imagine de ansamblu clară. Comunică cu medicul tău despre stilul tău activ de viață, astfel încât acesta să poată dezvolta un context al modului în care rezultatele testelor de sânge sunt relevante pentru tine. Ia în considerare să reduci intensitatea antrenamentelor pentru câteva zile (sau o săptămână întreagă) dacă știi că vei fi supus unor teste de sânge, astfel încât rezultatele să îți ofere o imagine precisă a sănătății tale.