Cum pot utiliza uleiurile esențiale în siguranță

Există anumite metode de aplicare a uleiurilor esențiale pe care consumatorii le preferă sau chiar le utilizează în mod exclusiv. Totuși, odată cu evoluția cercetării în domeniul uleiurilor esențiale, nivelul de înțelegere a metodelor de aplicare a crescut considerabil. Toate metodele de aplicare sunt sigure când sunt utilizate în mod adecvat, inclusiv metodele aromatice, externe și interne. Prin utilizarea uneia sau mai multor metode de aplicare se acoperă o gamă largă de aplicații pentru starea de bine emoțională și fizică. În acest scop, se pot utiliza uleiuri individuale sau amestecuri complexe folosind una dintre următoarele trei metode:

Externă (locală)
Utilizarea externă este o metodă foarte eficientă de aplicare a uleiurilor esențiale. Deoarece uleiurile esențiale au mase moleculare reduse și sunt solubile în lipide, pătrund ușor în piele. După ce sunt absorbite, rămân în zona unde au fost aplicate, oferind beneficii locale.

Deși uleiurile esențiale sunt absorbite rapid, există numeroase modalități prin care se poate spori absorbția. Folosind un masaj ușor, se va intensifica circulația sangvină în zona de aplicare, îmbunătățind astfel și distribuția în restul corpului. Utilizarea unui ulei cărăuș poate spori, de asemenea, absorbția, în special, la nivelul pielii uscate sau descuamate, deoarece contribuie la hidratarea pielii și încetinește evaporarea uleiului.

Pentru a reduce probabilitatea apariției sensibilizării cutanate, în special la nivelul pielii tinere sau sensibile, se recomandă utilizarea unui ulei cărăuș (precum uleiul de cocos fracționat) pentru a dilua uleiurile mai potente ori atunci când se testează un ulei pentru prima dată. Raportul de diluare recomandat este de obicei o picătură de ulei esențial la trei picături de ulei cărăuș.

Se recomandă întotdeauna utilizarea mai multor doze mici pe parcursul zilei decât o singură doză mare. Începe cu cea mai mică doză posibilă (1-2 picături). O doză tipică poate fi repetată la fiecare 4-6 ore, după caz. Deoarece fiecare persoană este unică, doza va varia de la o persoană la alta în funcție de conformație, vârstă și starea generală de sănătate.

Zonele benefice în care poți aplica uleiuri esențiale

Gât
Frunte și tâmple
Torace și abdomen
Brațe, picioare, tălpi
Alte metode eficiente de aplicare externă

Adaugă câteva picături de ulei într-o baie cu apă caldă
Pentru o compresă caldă sau rece înmoaie un prosop sau o cârpă în apă, adăugă uleiuri esențiale și aplic-o apoi pe zona dorită
Adaugă ulei într-o loțiune sau o cremă hidratantă, apoi aplică amestecul obținut pe piele
Zone sensibile de evitat:

Unele zone de pe față, precum pielea din jurul ochilor
Ochii și interiorul urechilor
Piele cu leziuni, crăpături sau plăgi

Internă
Anumite uleiuri esențiale au un istoric culinar bogat și pot fi utilizate ca suplimente alimentare ce ameliorează o mulțime de afecțiuni. Când presari scorțișoară pe terci de ovăz, deguști o cană de ceai de mentă sau adaugi câteva frunze proaspete de busuioc la spaghete, consumi de fapt compuși aromatici volatili din uleiurile esențiale.

Uleiurile esențiale au multe beneficii asupra sănătății și conferă, de asemenea, aromă și savoare preparatelor culinare. Sub formă concentrată, uleiurile esențiale pot fi utilizate ca suplimente alimentare pentru efecte potente și specifice asupra sănătății. Uzul intern este o metodă foarte sigură și eficientă de aplicare, datorită proceselor fiziologice sofisticate din organismele noastre.

Metode eficiente de uz intern

Utilizează uleiurile în rețete de gătit sau de copt pentru a înlocui mirodeniile și ierburile proaspete sau uscate.
Nu uita că uleiurile esențiale sunt mult mai puternice decât mirodeniile și ierburile uscate sau proaspete, așa că începe cu o cantitate foarte mică
În cazul uleiurilor mai potente, se recomandă administrarea lor cu ajutorul scobitorilor (înmoaie capătul unei scobitori curate în ulei și apoi amestecă în mâncare) în loc de picături
Adaugă uleiuri esențiale în apă, smoothie-uri, lapte, ceai sau alte băuturi

Dozarea adecvată conform recomandărilor de pe etichete și altor linii directoare profesionale trebuie să fie respectată cu strictețe pentru a evita toxicitatea.

Recomandări