Abordarea comunității este una holistică, accentul punându-se pe a avea cu adevărat grijă de sănătatea fizică, mentală, emoțională și sufletească, dar și în a te implica în viață celor dragi.
Ce înseamnă o abordarea holistică asupra sănătății?
Sănătatea holistică este o filozofie și o abordare a medicinei care subliniază interconexiunea minții, a corpului și a spiritului. Una dintre credințele principale se referă la faptul că sănătatea și bunăstarea optimă pot fi atinse numai prin abordarea tuturor aspectelor unui individ, având la bază ideea că practicienii sănătății holistice se concentrează pe promovarea și sprijinirea proceselor naturale de vindecare ale corpului, mai degrabă decât pe simpla tratare a simptomelor.
Alte aspecte importante ale sănătății holistice sunt: accentul pus pe prevenție și conexiunea minte-corp. Abordând cauzele fundamentale ale bolii, mai degrabă decât tratarea doar a simptomelor, este posibil să se prevină apariția viitoarelor probleme de sănătate. Conexiunea minte-corp înseamnă că bunăstarea emoțională și mentală sunt la fel de importante ca și bunăstarea fizică. Ele sunt strâns legate între ele și se influențează reciproc.
Practicienii din domeniul sănătății holistice folosesc adesea o combinație de abordări și terapii diferite pentru a își ajuta pacienții să obțină sănătate și bunăstarea optimă. Aceasta ar putea include tratamente medicale convenționale, precum și terapii alternative (acupunctura, chiropractica, fasting, detoxifiere, uleiuri esențiale etc), medicina pe bază de plante, terapia cognitiv-comportamentală, practicile de mindfulness, meditația, yoga, exercițiile fizice regulate, nutriția sănătoasă și diferite tehnici de gestionarea stresului și a emoțiilor.
Sănătatea fizică
Sănătatea fizică este baza oricărui program de sănătate holistică. Această implică luarea în considerare a alimentației, exercițiilor fizice, somnului și a altor factori care pot afecta starea fizică a corpului. Pentru a îți menține sănătatea fizică, trebuie să ai o alimentație echilibrată și să faci exerciții fizice regulate. Este, de asemenea, important să ai un program de somn sănătos și să eviți obiceiurile nesănătoase.
Sănătatea mentală
Sănătatea mentală este legată de felul în care gândim, de perspectiva pe care o avem și modalitatea în care ne comportăm. Cea mai frumoasă libertate pe care o avem este capacitatea noastră de a ne alege atitudinea, indiferent de circumstanțe.
Sănătatea mentală include aspecte precum stresul, anxietatea și depresia. Pentru a îți menține sănătatea mentală, este important să înveți să gestionezi stresul și să cultivi o atitudine pozitivă. Poți face acest lucru prin meditație, yoga sau prin practicarea altor tehnici de relaxare. Este important să te înconjori de oameni pozitivi și să te asiguri că ai un echilibru adecvat între muncă și timpul liber.
Sănătatea emoțională
Sănătatea emoțională este legată de cum gândim față de ceea ce simțim, cum ne exprimăm emoțiile și cât de autentici suntem. Această include aspecte precum înțelegerea, acceptare și gestionarea emoțiilor, relaționarea cu ceilalți și exprimarea adecvată a emoțiilor. Pentru a îți menține sănătatea emoțională, este important să înveți să îți recunoști și să îți exprimi emoțiile în mod sănătos, dar și să fii autentic în viața de zi cu zi. Poți face acest lucru prin practicarea tehnicilor de comunicare eficientă și prin cultivarea unor relații sănătoase cu cei din jurul tău.
Sănătatea sufletească
Sănătatea spirituală se referă la modul în care ne conectăm cu sensul și scopul vieții. Această poate include aspecte precum religia, spiritualitatea sau filosofia. Pentru a îți menține sănătatea spirituală, este important să găseșți un scop sau un sens în viață ta și să îți cultivi conexiunea cu ceva mai mare decât tine.
Noi tot ceea ce facem este din dragoste pentru Dumnezeu și pentru oameni.
În concluzie, sănătatea holistică este o abordare a medicinei care subliniază interconexiunea minții, corpului și spiritului și consideră că sănătatea și bunăstarea optimă pot fi atinse numai abordând toate aspectele unui individ. Se concentrează pe promovarea și susținerea proceselor naturale de vindecare ale corpului, a îngrijirii preventive și a conexiunii minte-corp-spirit. Practicienii în sănătate holistică folosesc adesea o combinație de terapii convenționale și alternative pentru a își ajuta pacienții să obțină o sănătate optimă.